Ontdek de Hanzesteden

Authentiek, romantisch en historisch, dat is wat de Hanzesteden zo uniek maakt. Kom jij 1 van de 10 steden ook bezoeken?

Hanzesteden

Contact

Recreatief.nl B.V

Hoofdstraat 1 te Didam

088 5405805

info@recreatief.nl

De Grote of Sint-Michaëlskerk

Aan de Grote Markt in het centrum van Zwolle ligt de Sint-Michaëlskerk. Binnen in de kerk bevinden zich 2 prachtige interieurstukken: het vierklaviers orgel ontworpen door orgelbouwer Arp Schnitger en de preekstoel gemaakt door Adam Streas. Ook aanwezig in de kerk is een boekenmarkt en het academiehuis. Een bezoek aan de kerk is een echte aanrader!

Geschiedenis

De kerk dateert uit het jaar 1200. Toen nog een kleine romaanse kerk werd in 1406 tot 1466 verbouwd tot een driebeukige hallenkerk. De Sint-Michaëlskerk is nog een van de weinige overgebleven hallenkerken in Nederland. De kerk werd destijds 3 keer getroffen door een blikseminslag en dat leidde tot de instorting van de hoge toren op 17 december 1682. Tijdens deze instorting werd de westelijke muur, een deel van het orgel en een deel van het schip meegesleept. Door dit ongeval had de Sint-Michaëlskerk destijds niet meer de hoogste toren van het land. Op de plaats van de ingestorte toren werd in 1686 een consistoriekamer gebouwd. In 1882 tot 1896 is de gehele kerk gerestaureerd door architect F.C Koch. 

Interieur

De kerk kent een prachtig interieur wat past bij een echte stadskerk. Met als hoogtepunten het vierklaviers orgel en de preekstoel. 
Het vierklavier orgel gebouwd door Arp Schnitger uit Hamburg bevat ruim 4000 orgelpijpen. Het orgel is nog steeds in gebruik en is te horen via gegeven concerten door nationale en internationale organisten.

Ruim 5 jaar heeft Adams Straesz aan de preekstoel gewerkt. Dit heeft hij ook beschreven op het bovengedeelte van de stoel. Hij schreef ‘so la ich ha gew.’ vrij vertaald: zolang heb ik gewerkt.  Een prachtig monument van de kerk en een van de mooiste preekstoelen uit de renaissance. 

Rondleidingen

Er is een keuze uit 2 soorten rondleidingen.

  • Rondleiding ‘het verhaal van de kerk’

Tijdens de rondleiding wordt krijgt u een impressie van de kerk en worden er interessante verhalen verteld.

  • Rondleiding ‘de bewoners van de kerk’

Bij de deze rondleiding wordt er van alles verteld over de bewoners van de kerk. Hun geschiedenis en hoe de kerk zich heeft ontwikkeld door de jaren heen.

Klik hier voor meer informatie over de rondleidingen.

Openingstijden

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag t/m zaterdag: 11:00 – 17:00 uur
  • Zondag: gesloten

Locatie

De Grote of Sint-Michaëlskerk
Grote Markt 18
8011 LW Zwolle
Tel: 038- 421 2512
E-mail: info@academiehuis.nl
www.academiehuis.nl

Leave a Reply: