Ontdek de Hanzesteden

Authentiek, romantisch en historisch, dat is wat de Hanzesteden zo uniek maakt. Kom jij deze prachtige  steden ook bezoeken?

Hanzesteden

Contact

Recreatief.nl B.V

Hoofdstraat 1 te Didam

088 5405805

info@recreatief.nl

Single Post

Rivier de IJssel

De 10 Hanzesteden die op deze website uitgelicht worden, hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze verbonden zijn door middel van rivier de IJssel. Maar hoe is deze rivier eigenlijk ontstaan en wat is het verhaal van deze rivier? Dat ga ik jou toelichten in dit artikel!

Rivier de IJssel is een uitloop van rivier de Rijn. Deze rivieren komen bij Westervoort samen en stroomt dan verder als rivier de Rijn in de rest van Europa. Wanneer de IJssel precies is ontstaan weet men niet, maar men gaat er vanuit dat deze mooie rivier tussen de 1500 en 2000 jaar gelegen ontstaan is. Het bijzondere aan deze rivier, is dat deze op natuurlijke wijze ontstaan. De rivier is namelijk ontstaan door een avulsie, wat betekent dat de rivierloop op natuurlijk wijze ineens is gewijzigd. Archeologen hebben onlangs onderzoek gedaan naar het ontstaan van de rivier en zijn hierbij tot de conclusie gekomen dat tussen het jaar 500 en 950 na Christus de IJssel zijn eerste wijziging toonde. Na deze aftakeling is de rivier zich gaan richten naar Zutphen waar de rivier de barrière heeft doorbroken en hiernaar heeft de stroomversnelling ervoor gezorgd dat de rivier zich steeds verder naar het Noorden heeft uitgebreid. Uiteindelijk mond de rivier uit op het IJsselmeer.

De IJssel is uitgeroepen tot de mooiste rivier van Nederland